Α' Εξάμηνο
Μαθηματικά στις Φαρμακευτικές Επιστήμες
Γερμανικά στις Φαρμακευτικές Επιστήμες
Εισαγωγή στις Φαρμακευτικές Επιστήμες
Φαρμακευτική Χημεία Στοιχείων και Ανόργανων Ενώσεων
Αναλυτική Χημεία
Φυσική στις Φαρμακευτικές Επιστήμες
Αγγλικά στις Φαρμακευτικές Επιστήμες
Ιταλικά στις Φαρμακευτικές Επιστήμες
Αρχές Λειτουργίας Η/Υ-Διαδίκτυο
Γαλλικά στις Φαρμακευτικές Επιστήμες
Β' Εξάμηνο
Φύλο και Ισότητα: Κοινωνική Προσέγγιση δια μέσου των Βιολογικών Επιστημών
Αρχές Οικονομίας στην Φαρμακευτική-Οικονομικά του Φαρμάκου
Αρχές Ψυχολογίας-Κοινωνιολογίας Συμπεριφοράς-Εφαρμογή στην Φαρμακευτική Πράξη
Βιοχημεία Ι
Υγιεινή-Φαρμακοεπιδημιολογία
Φαρμακευτική Μικροβιολογία
Βοτανική στις Φαρμακευτικές Επιστήμες
Κυτταρική Βιολογία
Γ' Εξάμηνο
Φυσικοχημεία
Γενική Οργανική Χημεία
Βιοχημεία II
Μοριακή Βιολογία
Ανατομία
Φαρμακευτική Ανάλυση I
Ειδική Οργανική Χημεία
Φυσιολογία I
Ανόργανη Φαρμακευτική Χημεία
Δ' Εξάμηνο
Συνταγοτεχνία-Φαρμακευτική Πράξη
Ανοσοβιολογία
Φυσιολογία II
Γενική Φαρμακευτική Χημεία
Φαρμακευτική Ανάλυση II
Ε' Εξάμηνο
Φαρμακογνωσία Ι
Φαρμακευτική Χημεία Ι
Φαρμακευτική Τεχνολογία Ι
Φυσική Φαρμακευτική
Φαρμακολογία I
Ζ' Εξάμηνο
Φαρμακογνωσία III
Ειδική Φαρμακευτική Τεχνολογία II
Φαρμακευτική Βιοτεχνολογία
Οργανική Φαρμακευτική Χημεία III
Τοξικολογία
ΣΤ' Εξάμηνο
Φαρμακογνωσία II
Φαρμακολογία II
Φαρμακευτική Χημεία II
Φαρμακευτική Τεχνολογία ΙI
Βιοφαρμακευτική
Η' Εξάμηνο
Διπλωματική Εργασία (1/2)
Διπλωματική Εργασία (2/2)
Συνταγοτεχνία (ΜΗΣΥΦΑ)
Καλλυντικά
Μέθοδοι Ελέγχου Φαρμάκων II
Βιοτεχνολογία Φαρμακευτικών Φυτών
Χημεία Φυσικών Προϊόντων
Φαρμακευτική Τεχνολογία
Οργανική Φαρμακευτική Χημεία
Μέθοδοι Ελέγχου Φαρμάκων I
Κλινική Φαρμακοκινητική
Κλινική Φαρμακολογία/Θεραπευτική
Οργανική και Ραδιοφαρμακευτική Χημεία
Θ' Εξάμηνο
Πρακτική Άσκηση 1/2
Ι' Εξάμηνο
Πρακτική Άσκηση (2/2)
Τα προσφερόμενα ΠΜΣ του Τμήματος Φαρμακευτικής είναι:
1.«Βιομηχανική Φαρμακευτική» (Industrial Pharmacy) – Διευθύντρια: Αικατερίνη Μαρκοπούλου, Αναπλ. Καθηγήτρια2.«Ανάπτυξη Φαρμάκων, Διαγνωστική και Θεραπευτική» (Drug Development, Diagnostics and Therapeutics) – Διευθύντρια: Διαμάντω Λάζαρη, Αναπλ. Καθηγήτρια
3.«Φαρμακοχημεία, Ανάπτυξη Φαρμακευτικών Ενώσεων» (Medicinal Chemistry in Drug Development) – Διευθύντρια: Δήμητρα Χατζηπαύλου-Λίτινα, Καθηγήτρια4.«Φαρμακευτική Τεχνολογία» (Pharmaceutical Technology) – Διευθυντής: Ιωάννης Νικολακάκης, Αναπλ. Καθηγητής.
18193 μόρια
Και τα δύο επαγγέλματα είναι ήδη αρκετά κορεσμένα. Όσον αφορά τους φαρμακοποιούς και τους οδοντιάτρους, η Θεσσαλονίκη μόνο έχει τόσα φαρμακεία όσα η Δανία και οδοντιάτρους το 1/2 των οδοντιάτρων της Ολλανδίας. Αστείο ε;
Έδωσα το 2012 και πέρασα Φαρμακευτική στη Θεσσαλονίκη, και πέρσι έκανα 10% και είμαι φοιτήτρια στην Οδοντιατρική πλέον. (ΑΠΘ εννοείται) Είναι πολύ προσωπικό το θέμα, αλλά δε θα άλλαζα με τίποτα την Οδοντιατρική. Η φαρμακευτική έχει πολύ ενδιαφέρον προπτυχιακό, αν αγαπάς την χημεία και είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις τα μαθήματα της που είναι λίγο τσιμπημένα και για άτομα που αντέχουν την πολύ χημεία. Για μεταπτυχιακό σε τέτοιους κλάδους θα συνιστούσα κάτι σε Εφαρμογές Βιοχημείας, ο αδερφός μου είναι στην Ελβετία αυτή τη στιγμή και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ιατρική σπούδασε) και οι πόρτες που του ανοίγονται είναι εξαιρετικές όπως φαίνεται. Πολύ δύσκολα φεύγεις έξω από τα αστικά κέντρα. Το βλέπω και με τη δική μου σχολή. Είναι πολύ άσχημο το κλίμα που επικρατεί όσον αφορά την προώθηση των μαθητών καθώς εδώ γίνεται πολύ επιλεγμένα. Σε τμήματα Κρήτης Ιωαννίνων και Πατρών υπάρχει πολύ καλύτερη ροή. Δίνουν πολύ σημασία στους φοιτητές του και αν επιλέξεις κάποια περιφερειακή σχολή (αν θέλεις βέβαια) θα δεις πως θα έχεις τελείως διαφορετική αντιμετώπιση.
Τέλος επειδή είμαι ήδη Οδοντιατρική δεν μπορώ παρά να την προτείνω. Είναι πραγματικά πολύ καλή σχολή και αν δεις και το πρόγραμμα σπουδών, η σχολή είναι 10 φορές καλύτερη. Καλό μηχανογραφικό!
και τα δυο ειναι ντουπερ κορεσμενα επαγγελματα...
προσωπικα δεν μου αρεσιε καθολου η οδοντιατρικη,αλλα αυτα ειναι γουστα.
Γιάννη, σήμερα το άνοιγμα ενός φαρμακείου δεν είναι εύκολη υπόθεση και μάλιστα σε μια αγορά που διαρκώς συρρικνώνεται και γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική.
Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα μπορούσε με τις κατάλληλες κινήσεις να γίνει μια επικερδής επιχείρηση (κυρίως με επεκτάσεις στον τομέα της φυτικής φαρμακευτικής, εναλλακτικών φαρμάκων, της κοσμετολογίας ή της διατροφολογίας). Αυτά εφόσον έχεις μέσα σου την επιχειρηματικότητα.
Εάν όμως αυτό που βλέπεις να σε ελκύει είναι το καθαρά ερευνητικό κομμάτι της επιστήμης προς την κατεύθυνση που αναφέραμε, μπορείς με κατάλληλες επιλογές (λ.χ μεταπτυχιακό στη Φαρμακευτική Βιοτεχνολογία και Μοριακή Διαγνωστική), να επενδύσεις στο νέο αυτό τομέα, ο οποίος ακόμη δεν έχει ακόμη βέβαια ωριμάσει τόσο ώστε να αποδίδει ανταποδοτικά οικονομικά ωφέλη, αλλά είναι πολλά υποσχόμενος και απ' ότι φαίνεται θα ανοίξει νέους και ενδιαφέροντες δρόμους στα επόμενα χρόνια, οι οποίοι θα αποφέρουν σημαντικά ωφέλη σε όσους κατέχουν την υψηλή εξειδικευμένη γνώση που αυτός απαιτεί.
Τέλος, για να μη ξεχνιόμαστε, η πατρίδα μας διαθέτει σημαντική Φαρμακοβιομηχανία τόσο με εγχώριο όσο και με εξαγωγικό προσανατολισμο, η οποία ενίοτε θα κληθεί να προσαρμοστεί στις σχετικές εξελίξεις πράγμα που θα προκαλέσει και αντιστοιχη ζήτηση και απορρόφηση του ανίστοιχου εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού.